Houtzaagmolen de Jager
Woudsend
Die Houtzaagmolen De Jager ist die über 300 Jahre alte Sägemühle in Woudsend, die immer noch in Betrieb ist. Die Mühle kann jeden Samstag besichtigt werden (von 9:00 bis 17:00 Uhr).
Hier schon mal ein Vorgeschmack
In Woudsend steht die über 300 Jahre alte Houtzaagmolen De Jager. Die Mühle ist immer noch in Betrieb. Bei ausreichend Wind werden Baumstämme zu Brettern gesägt. Die Bretter werden verkauft oder zu Möbeln verarbeitet. Die Mühle kann jeden Samstag von 9.00 bis 17.00 Uhr besichtigt werden. Komm vorbei und reise 300 Jahre zurück in die Zeit!
Woudsend war bekannt für seine vielen Werften. Die Houtzaagmolen De Jager wurde im Jahr 1719 erbaut. Aufgrund der blühenden Wirtschaft wurde später eine weitere Houtzaagmolen in Woudsend namens De Hoop gebaut. Diese wurde um 1915 abgerissen. De Jager war bis in die 1960er Jahre des 20. Jahrhunderts in professionellem Betrieb tätig. Danach geriet die Mühle kurzzeitig in Verfall, bis die Stiftung Zon en Vrijheid die Mühle 1975 kaufte und restaurierte. Seitdem wird die Mühle von freiwilligen Müllern in Betrieb gehalten.
- Jeden montag geschlossen
- Jeden dienstag geschlossen
- Jeden mittwoch geschlossen
- Jeden donnerstag geschlossen
- Jeden freitag geschlossen
- Jeden samstag von 10:00 bis 17:00
- Jeden sonntag geschlossen
- Buiten deze tijden is het mogelijk een afspraak te maken met de molenaar. U kunt mailen of bellen.
Preise
- U kunt een vrijwillige bijdrage leveren voor het onderhoud van de molen.
- Bezahloptionen: Bar, Online
- Preiserläuterung : Voor groepen buiten de openingstijden hanteren we een kleine vergoeding (in overleg).
- Kinder Ja
- Familien Ja
- Jugendliche Ja
- Schüler Ja
- Studenten Ja
- Erwachsene Ja
- Senioren Ja
- Alternativ Ja
- Gruppen Ja
- Geschäftlich Ja
- LGBTQIA+ Ja
-
Menschen mit einer Gehbehinderung
Lastig te bereiken met rolstoel, veelal ongelijk.
★ ☆ ☆ ☆ ☆ -
Menschen mit einer Sehbehinderung
Met behulp van omstanders wel mogelijk.
★ ★ ★ ☆ ☆ -
Menschen mit einer Hörbehinderung
Goed mogelijk.
★ ★ ★ ★ ☆ -
Einen Assistenzhund
Op de zaagvloer prima, naar boven toe is lastig.
★ ★ ★ ☆ ☆
- Entfernung zu Ihrem Standort:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Plasjes langs de N31, Harlingen - Vogelkijkpunt
Plasjes langs de N31, Harlingen - Vogelkijkpunt Kimswerd -
Wapendroppings in Friesland - Witmarsum
Wapendroppings in Friesland - Witmarsum
'De worm heeft rode haren', 'Doe de groeten aan Jozef'. Met dit soort slagzinnen werden wapendroppings aangekondigd. In Friesland vonden er 24 plaats in de laatste maanden van de oorlog. Per dropping werden tot wel 24 containers gedropt, vol met wapens. Geweren, pistolen, bazooka's en allerlei explosieven. Bedoeld om de geallieerden te helpen bij hun opmars door Friesland. Friesland zou zichzelf helpen bevrijden, zo was het idee.
Bij de bevrijding van Friesland spelen de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) een grote rol. De NBS in Friesland bestaat (vanaf december 1944) uit de verzetsgroepen van de KP (Knokploegen), LO (Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers) en OD (Orde Dienst).
Zo’n ondergronds leger heeft natuurlijk wapens nodig. Voor de aanstaande sabotageacties, de bezetting van bruggen, sluizen en het gevangennemen van de vijand, krijgen 2500 tot 3000 NBS-ers een wapen. Van pistolen en mitrailleurs tot stenguns.
De wapens komen letterlijk uit de lucht vallen. Vanaf oktober 1944 vliegen Stirling en Halifax bommenwerpers vanuit Engeland 47 keer richting Friesland. Op zo'n 14 plaatsen in de provincie worden tenminste 24 geslaagde wapendroppings uitgevoerd. De bommenwerpers gooien containers met wapens, munitie en springstoffen aan parachutes boven de Friese weilanden naar beneden. Groepen NBS-ers staan 's nachts klaar om met lichtsignalen het afwerpterrein aan te geven en daarna de wapens af te voeren en te verstoppen.
Zoals even ten oosten van hier, op het afwerpterrein Hichtum. Bij de tweede dropping viel een container op een veulen dat gedood werd. De onwetende boer gaf het dode veulen aan bij de politie, zodat het terrein als wapendroppingsterrein moest vervallen.
Via geheime zenders worden met Londen de slagzinnen uitgewisseld die aangeven waar en wanneer een dropping plaatsvindt. Voor het contact tussen Engeland en het verzet over de droppings stuurt Prins Bernhard als opperbevelhebber van de NBS, twee geheime agenten van het Bureau Bijzondere Opdrachten (BBO) naar Friesland. Lykele Faber en Peter Tazelaar houden zich (vanaf november 1944), samen met marconist Alfred Springgate en hun radiozender lang schuil in een jacht op het meertje Nannewiid bij Oudehaske in het zuiden van Friesland.
De commando's N. De Koning en R. Groenewoud reizen ondertussen met valse papieren door de provincie om wapeninstructies te geven. Ze zijn eerder vanuit Engeland boven Drenthe gedropt en door de KP naar Friesland gehaald.
De wapendroppings en het verbergen van de wapens leiden regelmatig tot levensgevaarlijke situaties. De bezetters maken fel jacht op verborgen wapens. Op wapenbezit staat de doodstraf. Een dropping te Aalsum bij Dokkum leidt indirect tot de grootste massa-executie in Friesland van twintig mannen in Dokkum.
Op zondag 8 april geeft ‘Radio Oranje’ via de BBC de langverwachte slagzin door: 'de fles is leeg'. Voor de NBS is dit het sein om 36 uur later met sabotageacties te beginnen. De Canadese troepen zijn bijna bij de grens van Friesland. De wapens worden uit de opslagplaatsen gehaald. De NBS groepen komen bij elkaar op geheime locaties en de wapens en munitie worden uitgedeeld.
De verzetsgroepen hebben Friesland al voor een groot deel in handen voor de komst van de Canadezen. Alleen bij Harlingen-Makkum hebben de Duitsers voor de verdediging van de Afsluitdijk artillerie neergezet en moeten de Canadezen zware gevechten leveren. Het vasteland van Friesland is op 18 april helemaal bevrijd.
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehen-
Rundfahrt Langweer - Woudsend - Heeg | Bootsroute
Rundfahrt Langweer - Woudsend - Heeg | Bootsroute(25,6 km)Langweer -
Friesische Elf-Seen-Route Süd | Bootsroute
Friesische Elf-Seen-Route Süd | Bootsroute(90,0 km)Sneek