Houtzaagmolen de Jager
Woudsend
Die Houtzaagmolen De Jager ist die über 300 Jahre alte Sägemühle in Woudsend, die immer noch in Betrieb ist. Die Mühle kann jeden Samstag besichtigt werden (von 9:00 bis 17:00 Uhr).
Hier schon mal ein Vorgeschmack
In Woudsend steht die über 300 Jahre alte Houtzaagmolen De Jager. Die Mühle ist immer noch in Betrieb. Bei ausreichend Wind werden Baumstämme zu Brettern gesägt. Die Bretter werden verkauft oder zu Möbeln verarbeitet. Die Mühle kann jeden Samstag von 9.00 bis 17.00 Uhr besichtigt werden. Komm vorbei und reise 300 Jahre zurück in die Zeit!
Woudsend war bekannt für seine vielen Werften. Die Houtzaagmolen De Jager wurde im Jahr 1719 erbaut. Aufgrund der blühenden Wirtschaft wurde später eine weitere Houtzaagmolen in Woudsend namens De Hoop gebaut. Diese wurde um 1915 abgerissen. De Jager war bis in die 1960er Jahre des 20. Jahrhunderts in professionellem Betrieb tätig. Danach geriet die Mühle kurzzeitig in Verfall, bis die Stiftung Zon en Vrijheid die Mühle 1975 kaufte und restaurierte. Seitdem wird die Mühle von freiwilligen Müllern in Betrieb gehalten.
- Jeden montag geschlossen
- Jeden dienstag geschlossen
- Jeden mittwoch geschlossen
- Jeden donnerstag geschlossen
- Jeden freitag geschlossen
- Jeden samstag von 10:00 bis 17:00
- Jeden sonntag geschlossen
- Buiten deze tijden is het mogelijk een afspraak te maken met de molenaar. U kunt mailen of bellen.
Preise
- U kunt een vrijwillige bijdrage leveren voor het onderhoud van de molen.
- Bezahloptionen: Bar, Online
- Preiserläuterung : Voor groepen buiten de openingstijden hanteren we een kleine vergoeding (in overleg).
- Kinder Ja
- Familien Ja
- Jugendliche Ja
- Schüler Ja
- Studenten Ja
- Erwachsene Ja
- Senioren Ja
- Alternativ Ja
- Gruppen Ja
- Geschäftlich Ja
- LGBTQIA+ Ja
-
Menschen mit einer Gehbehinderung
Lastig te bereiken met rolstoel, veelal ongelijk.
★ ☆ ☆ ☆ ☆ -
Menschen mit einer Sehbehinderung
Met behulp van omstanders wel mogelijk.
★ ★ ★ ☆ ☆ -
Menschen mit einer Hörbehinderung
Goed mogelijk.
★ ★ ★ ★ ☆ -
Einen Assistenzhund
Op de zaagvloer prima, naar boven toe is lastig.
★ ★ ★ ☆ ☆
- Öffnungszeiten:
- Jetzt offen
- Entfernung zu Ihrem Standort:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Tusken de Marren - Vakantiehuis Sneekermeer wellness 6p
Tusken de Marren - Vakantiehuis Sneekermeer wellness 6p Akkrum -
Noodlanding Hawker Typhoon
Noodlanding Hawker Typhoon
Op 11 november 1944 kregen piloten van de Royal Canadian Air Force, die hun basis hadden op vliegveld Welschap bij Eindhoven, de opdracht om in twee groepen de sluis bij Terherne te bombarderen. Het sluiscomplex lag in een belangrijke scheepvaartroute waarlangs de Duitsers goederen en militair materieel vervoerden.
Even na negen uur in de ochtend vertrokken de twee groepen Hawker Typhoon jachtbommenwerpers kort na elkaar vanuit Eindhoven voor hun missie. Aangekomen bij Terherne bombardeerde de eerste groep succesvol één van de twee sluisdelen. De tweede groep verging het minder. De bommen uitgeworpen door de piloot van het eerste vliegtuig explodeerden op het moment dat het tweede vliegtuig van John Gordon Fraser laag boven de sluis was aangekomen om zijn bommen erin te gooien.
Zijn vliegtuig werd in het koelsysteem geraakt door scherven van de bommen die onder hem explodeerden. Hierdoor liep de motortemperatuur snel op. De piloot van het derde vliegtuig meldde over de boordradio dat er rook uit de motor kwam, waardoor het voor John Gordon Fraser al snel duidelijk werd dat hij zijn basis niet zou bereiken en een geschikt terrein zou moeten vinden voor een noodlanding.
Kort daarna maakte hij hier op de Scharweg een geslaagde noodlanding. Piloot Fraser heeft zich na de noodlanding aanvankelijk in het Easterskar schuilgehouden. Siebe de Jong en Jan Sloothaak voorzien hem van burgerkleding en eten. Met hulp van het verzet komt hij vervolgens na wat omzwervingen via o.a. Joure, Akmarijp en Oudehaske in Tjalleberd terecht.
Daar assisteerde hij Lykele Faber, agent van het Bureau Bijzondere Opdrachten (BBO), die in november 1944 samen met Peter Tazelaar bij Haskerhorne was gedropt. Hun missie, codenaam Necking, was om het radiocontact met Londen te onderhouden, het Friese verzet te organiseren en te helpen met het opzetten van locaties waar voorzieningen, wapens en munitie per parachute konden worden afgeworpen.
-
Vakantiehuisjes Marsherne - Tiny house Protter
Vakantiehuisjes Marsherne - Tiny house Protter Poppenwier
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehen-
Friesische Elf-Seen-Route Süd | Bootsroute
Friesische Elf-Seen-Route Süd | Bootsroute(90,0 km)Sneek -
Rundfahrt Langweer - Woudsend - Heeg | Bootsroute
Rundfahrt Langweer - Woudsend - Heeg | Bootsroute(25,6 km)Langweer