Haventje van Laaksum (Laaxum)
Laaxum
Het haventje van Laaksum is een idyllisch plekje in Zuidwest Friesland. We noemen het wel het kleinste vissershaventje van Europa.
Neem alvast een kijkje
Anderen bekeken ook
-
Kunstwerk Laaksum | Hendrik Elings
Kunstwerk Laaksum | Hendrik Elings
Een kunstwerk van Hendrik Elings. Dit is een schilderij laat de haven van Laaksum zien en is uit een reeks van kunstwerken die bij de ijsbanen van de Ijsbaankunstroute door heel Fryslân staan.
-
Gedicht: Iisbaan yn ‘e maaitiid | Syds Wiersma
Accepteer cookies om deze content te zien.
Gedicht: Iisbaan yn ‘e maaitiid | Syds Wiersma
IISBAAN YN ‘E MAAITIID
de besiele stilte
fan it ferlitten hillichdom
it is maaitiid mar bûten de tiid
briedt it fersûpte gers
mei nij grien
de tút fan bestimming deryn
yn it sin bringer fan
it streekjen it frij fielen ûnierdsk
njonken
it knoffeljen it minsklik mislearjen
ah jasses
hakkekruk dreamt fan iisprinsesse
yn in nije winter tute
as by in âlde hit de wrâld in dûnsflier
dy kâldreade blommewangen
ûnder har mûtse fan suvere ingelewol wei
te plôkjen
de tút
de dream oer de tút
de tút fan de dream oer de tút
hakkekruk knoffelet troch
de hope op de tút fan de dream oer de tút
waard in wynwak
drûget op, lit de feiten sprekke:
ferlitten timpel, dea iis
gjin prinsesse by machte
Het haventje van Laaxum (Laaksum op z'n Fries) is een idyllisch plekje in Zuidwest Friesland. We noemen het wel het kleinste vissershaventje van Europa, bestaande uit een haventje, enkele vissershuisjes, een boerderij en een hang. Er wonen maar een handjevol mensen.
In 1345 speelde het dorp een rol in de 'Slag bij Warns': een leger van graaf Willem IV uit Holland kwam hier namelijk aan land om de Friezen aan te vallen.
Laaksum was een echt vissersdorp, er werd op bot gevist en later ook op paling. Toen de Afsluitdijk in 1932 werd gebouwd, was het ook hier voorbij met de visserij. Er bleven slechts twee broers over die samen vissen op het IJsselmeer, hun boot ligt in het haventje van Laaxum.
Vanwege de mooie ligging aan de dijk en het IJsselmeer is Laaksum een bezienswaardigheid. Op een mooie zomerdag is het er druk met fietsers, motorrijders en andere dagjesmensen.
In de voormalige hang, een vierkant gebouwtje waar vroeger haringen werden gezouten en gerookt, is nu een visrestaurant gevestigd, waar je een lekker visje kunt halen.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
De bevrijding van Friesland 2
De bevrijding van Friesland 2
Op 18 april was de hele provincie Friesland met uitzondering van de Waddeneilanden bevrijd. In vergelijking met andere provincies werd er in Friesland weinig gevochten. Over het algemeen waren de paar duizend Duitse troepen, die Friesland niet hadden kunnen ontvluchten, door de Canadezen relatief snel verslagen.
De commandant van de Royal Canadian Dragoons, Lieutenant Colonel Landell, prees de acties van het verzet door te stellen ´Friesland liberated herself´. Hoewel dat wellicht wat overtrokken was, versnelden de acties van het Friese verzet zonder meer de bevrijding. En het beperkte het aantal slachtoffers aan geallieerde kant.
Bij confrontaties met Duitse troepen en hun Nederlandse handlangers verloren zeker 31 verzetsmensen hun leven. Aan geallieerde kant sneuvelden tenminste elf Canadezen en één Fransman. Bij de gevechten en beschietingen vielen ook tientallen burgerslachtoffers. Het aantal slachtoffers aan Duitse kant is niet bekend, maar vermoedelijk liep dat aantal in de honderden. Met 320 vernielde en 4000 beschadigde woningen en 80 vernielde bruggen was Friesland materieel de minst beschadigde provincie van Nederland.
Veel Duitse militairen maakten zich uit de voeten in de richting van het westen van het land. Harlingen, Makkum en Lemmer werden verzamelplaatsen voor zich terugtrekkende Duitse troepen. Van daaruit probeerden ze per boot over het IJsselmeer of via de Afsluitdijk richting Noord-Holland te ontkomen. Ook de Waddeneilanden werden een toevluchtsoord voor collaborateurs en Duitse militairen. Hier liet de bevrijding langer op zich wachten.
Op Terschelling werden de laatste Duitse troepen op 29 mei ontwapend door een Brits artillerieregiment. Twee dagen later staken de Britten van Terschelling over naar Vlieland en was ook de bevrijding van dat eiland een feit. Ameland was op 3 juni bevrijd.
Op Schiermonnikoog had het personeel van het beruchte Scholtenhuis, het SD-hoofdkwartier in Groningen, zich gevestigd. Na hun vertrek op 31 mei vierde het eiland feest, ondanks de zeshonderd nog aanwezige bezettingstroepen. Pas op 11 juni vertrokken de laatste Duitse militairen van Schiermonnikoog en was Friesland helemaal vrij.
De meeste Canadese eenheden die Friesland hadden bevrijd, zetten na 18 april de strijd voort in Groningen en Noord-Duitsland. Hun oorlog eindigde op 8 mei 1945 toen de overgave van alle Duitse strijdkrachten van kracht werd.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Uitwaaien in Zuidwest Fryslân | Fietsroute
Uitwaaien in Zuidwest Fryslân | Fietsroute(51.1 km)Koudum -
Wandelroute Wyldemerk – Oudemirdumer klif – Laaksum
Wandelroute Wyldemerk – Oudemirdumer klif – Laaksum(32.6 km)Harich